ÜRÜNLER

Emniyet Camları

Tam temperleme, camın gücünü ve ısıl gerilimlere karşı direncini artırır. Ardıç Cam temperleme işlemi yatay hat üzerinde camın dış yüzeylerine basınç gerilimi, cam ortasına ise dolaylı bir çekme gerilimi kazandırmak için ısıtma ve soğutma aşamalarını içerir. Isıl işlemsiz cama göre yaklaşık 5 kat daha dayanıklı olan temperli cam; kırıldığı zaman zar büyüklüğünde parçalara ayrılarak yaralanma riskini azalttığından güvenlik camı olarak kullanıma uygundur.

Isıl işlemler ürünlerin hacmini, kimyasal yapısını, renk ve berraklığını değiştirmez. Renksiz float, harmandan renkli float, laminasyonlu camlar (laminasyon öncesi) ve kaplamalı camlar ısıl işlemli olabilir. Isıl işlemden sonra cam panora herhangi bir kesim, delik delme, kenar ve yüzey işlemi yapılamaz.

Yalnızca bazı bakış açıları ve ışık koşullarında fark edilebilen “temperleme izleri” ile “kamburluk” ve “dönüklük” toleransları içinde kalmak kaydıyla ortaya çıkan “distorsiyon” lar ısıl işlemin kaçınılmaz ve önlenemeyen sonucudur. Temperleme işlemi sırasındaki hassas bir ısı rejimi uygulaması ile minimuma indirilmiş izler başlı başına bir kusur olarak nitelendirilmemektedir.

Ender de olsa, cam hamurunda bazı üretim yöntemleri sonucunda ortaya çıkabilecek mikroskobik partiküllerden kaynaklanan spontan kırılma olasılığına karşı tam temperli camlar, istendiğinde ısı banyosu (heat soaking) testinden geçirilerek bir ön elemeye tabi tutulabilir.

Temperli camlar, TS EN 12150 cam yapılarda kullanılan termal olarak temperlenmiş, Soda Kireç Silikat Emniyet Camı standardına uygun olarak üretilir.